onsdag, 01 december 2010 12:12

Mario Mania del: 1

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Ny artikelserie som handlar om Mario och hans vänner och fiender.

MARIO MANIA!

Del: 1

Det lär knappast finnas nån videospelfigur som är så känd som Mario. Genom åren har han varit huvudperson eller bifigur ett otal olika succéspel från Nintendo. Men vad vet vi egentligen om Mario annat än att han älskar pasta och ständigt är redo att rycka ut när en prinsessa är i nöd eller ett rör behöver fixas? I den här serien tänkte vi berätta historien bakom Mario och vilka olika spel ha varit med i.

Vem är egentligen

MARIO

Hur blir en ordinär italiensk rörmokare från Brooklyn en internationell superstjärna? Jo, först tar han sig an en tunnkastande jätte apa vid namn Donkey Kong i ett tappert försök att rädda en prinsessa i nöd. Efter några mellanlandningar hamnar så småningom i ett svamprike terroriserat av en tyrannisk despot i form av en förvuxen och troligen något muterad sköldpadda under namnet Kung Bowser Koopa. Vår hjälte ser sin uppgift i att frigöra det fredliga svampfolket och tar sin något magrare bror Luigi till hjälp för att klara av Koopa oh den ibland något krävande prinsessan Flugsvamp (jo, det är precis vad Toadstool betyder faktiskt). Lägg till detta att han dessutom är bland det händigaste man sett med rörtänger och krånglande rör. Se där! Där har vi grunden till en videospelshjälte av megaformat.

Men Mario tänker inte vila på sina lagrar utan tar sig an nya utmaningar. Förutom en del gästspel i andra spelvärldar har han till dags data räddat svampvärlden från ett öde värre än döden inte mindre än 4 gånger. 3 gånger på NES och nu senast, i sitt tuffaste äventyr någonsin, på den splitternya Super NES:en. Mario syns dessutom i sin egen TV-show (dock inte i Sverige ännu … tyvärr) och i högvis med serier, böcker, almanackor, målarblock och annat. Vår hjältes senaste storvulna projekt är en egen film som är planerad att ha premiär i USA till sommaren.

Mario är idag så känd att han för många inte längre är en figur ur ett Nintendospel. Mario ÄR Nintendo. Och kan man tänka sig en bättre maskot än någon så genompräktig och trevlig lien knubbis som Mario.

Och Mario blir bara yngre med åren. Från att till e början endast kunnat kuta runt och hoppa lite kan han idag simma, skjuta eldbollar, förvandla sig till en staty och till och med flyga! Vad får vi se härnäst? Med Mario i närheten vet du alltid att det är något kul på gång!

Läs 770 gånger
Mer i denna kategori: Mario Mania del: 2 »

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31