tisdag, 07 december 2010 13:55

Mario Mania del: 7

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Sjunde delen i Mario Mania artikelserien.

MARIO MANIA!

Del: 7

Vår lille hantverkare var med redan från början då videospelen ännu bara fanns ute i de spännande arkadhallarna. Men till en början hette han inte Mario. Och han var inte en pizzaätande rörmokare från Brooklyn heller.

DONKEY KONG

Vår hjälte dök upp i arkadhallarna för första gången 1981. Spelen som gällde på den tiden var Asteroids, Pac Man och Space Invaders. Jumpman, som den lille runde mannen då kallades, var i full färd att rädda Pauline som den korkade Donkey Kong kidnappat och tagit med sig högst upp i en byggnadsställning. Donkey Kong hade en styrspak och bara en knapp vilket begränsade Jumpmans tekniska möjligheter. Han kunde springa framåt och bakåt samt klättra upp och ner på stegar. Allt för att undvika de rullande oljefat Donkey Kong kastade på honom hela tiden. Ibland kunde Jumpman få tag i en hammare att slå sönder oljefaten med. Men då kunde han inte längre klättra på stegarna. Donkey Kong innehöll i arkadversionen fyra olika banor. Men när det konverterades till NES var man tvungen att ta bort sista banan på grund av den då begränsande tekniken. Men vill man återuppleva detta gamla arkadspel kan man spela det i tredje världen i N64-spelet Donkey Kong 64.

DONKEY KONG, JR.

Succén med Donkey Kong inspirerade Nintendo att göra en uppföljare och redan 1982 kom DK Jr. Den här gången var det den elake byggarbetaren, numera med namnet Mario, som höll pappa Donkey Kong fången med en massor ab lås och kedjor. Hjälten var nu sonen Donkey Kong Jr. som måste hoppa runt bland vinrankor och låsa upp alla låsen för att rädda sin far.

Det dök även upp ett Donkey Kong III och ett Donkey Kong Jr. Math till NES i USA. I det första hette den stora apans fiende konstigt nogStanley (inte Mario alltså) och i det andra försöker pappa lära sin son litegrundläggande matematik. Glöm inte heller att Donkey Kong är kassör i NESOpen Golf som släpptes 1992 till NES.

MARIO BROS

Det tredje framträdandet på arkadscenen blev Marios stora genombrott. Här fick vi för första gången träffa hans bror Luigi och här jobbade de för första gången som rörmokare. Mario och Luigi kunde röra sig i sidled samt hoppa. Hoppade gjorde de för att undvika eldflugor, sidsteppare och nypande krabbor. Enda sättet att bli av med dessa odjur var att hoppa upp och slå till dem underifrån för att sedan hoppa upp en våning och sparka dem all världens väg.

Efter en liten osäker start blev Mario Bros ett enormt populärt spel i både Japan och USA. Nu var Marios väg mot framgång och berömmelse utstakad. Framför honom låg en väg fylld av nya fiender, framgångar och mumsiga pizzor. En väg som ledde till supersttjärnstatus över stora delar av världen.

Imorgon börjar vi ta en titt på de fem stora äventyr Mario varit med om till Nintendo Videospel och Game Boy. Vi börjar givetvis med Super Mario Bros.

Läs 1470 gånger

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31