torsdag, 16 mars 2017 10:59

Bubble Bobble

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

Mars månads retroartikel.

De två små dinosaurier som har huvudrollerna i pusselspelsserien Bust-a-Move speldebuterade redan 1990 i Taitos pastellfärgade plattformsklassiker Bubble Bobble.

BUBBLE BOBBLE

TAITO · NES · 1990

Bubble BobbleAtt Bub och Bob är det gulligaste radarparet vi har i spelbranschen råder det ingen tvekan om. Men Bubble Bobble har inte enbart naglat sig fast i spelhistorien med hjälp av sockersöta karaktärer. När Taito introducerade spelet slog det ner som en blixt från klar himmel. Med ett enkelt men snillrikt spelupplägg och beroendeframkallande banor fängslade Bubble Bobble en hel värld.

Sagan om Bub och Bob är mycket simpel. Den elaka Baron von Bubbla har kidnappat deras flickvänner och för att rädda dem måste de färdas genom 100 farofyllda banor för att till sist göra upp med sin fiende. Det ska tilläggas att ingen bana i spelet är den andra lik och Taito har med en otrolig precision lyckas skapa banor som sätter både teknik och intelligens på prov.

Bubble Bobble var 1990 ett av de få spel där två spelare kunde delta samtidigt. Att spela två personer samtidigt brukar oftast leda till att ett spel blir lättare. I Bubble Bobbles fall krävde det att båda spelarna var synkroniserade, för att det inte skulle gå åt pipan. Att leva i symbios med sin motspelare är inte helt lätt, i alla fall inte när tonvis av bonusprylar faller ner från skyn och lockar mer än att skydda sin kompis.

Bonusobjekten i Bubble Bobble är vitala. Gula tuggummin ger bättre bättre bubblor, röda skor gör att Bub och Bob springer snabbare och lyckas man plocka upp ett paraply får man hoppa över ett antal banor. Diamanter, godis, meloner och gurkor är även objekt som behövs för att nå Baron von Bubbla. Och när bokstäverna i ordet Extend har samlats ihop händer det något extra.

Nostalgitripparna är många i Bubble Bobble och spelet påminner en om vad som är de grundläggande ingredienserna för att ett spel ska bli klassiker. De som ännu inte har upplevt eller vill återuppleva magin i Bubble Bobble får försöka skaffa sig en begagnad Sega Master System, ett Nintendo Entertainment System (NES) eller en PlayStation. Tatio släppte 1998 originalversionen av Bubble Bobble på Playstation tillsammans med nästan lika klassiska Rainbow Island. Men det spelet är en helt annan historia.

Läs 3331 gånger
Mer i denna kategori: « Metal Gear The Legend of Zelda »

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31