fredag, 16 december 2016 17:16

Super Mario All Stars

Skrivet av
Betygsätt den här artikeln
(0 röster)

December månads retroartikel.

I Super Mario Advance har Nintendo uppgraderat Super Mario Bros 2. Vill man ha lika imponerande versioner av ytterligare tre av världens genom tiderna bästa plattformsspel så får man gå tillbaka till 1993.

Super Mario All Stars

NINTENDO · SNES · 1993

box smaGanska exakt tio år efter Marios själbetitlade debut Mario Bros, hade Nintendo sålt 100 miljoner Mario-spel, och firade det med att släppa en samling med de mest framgångsrika av plattformsstjärnans titlar.  Som också råkade vara fyra av världens bästa plattformsspel. 1985 års Super Mario Bros hade redan sålts i nästan 40 miljoner exemplar och var redan världens mest kända TV-spel. Super Mario All-Stars-uppgraderingen bidrog med detaljerade bakgrunder, däribland enorma Bowser-porträtt på väggarna i alla hans slott, ljudeffekter som gav känslan av att det ekade på alla underjordsbanorna och möjligheten att spara och börja om på banan där man förlorade sitt sista liv.

Super Mario Bros 2 och Super Mario Bros 3 hade förfinats på ungefär samma sätt och Nintendo hade samtidigt passat på att göra sig av med några programmeringsmissar de gjort när de utvecklade originalspelen och adderade små överraskningar här och där. Men för västerländska spelare var det egentligen det fjärde spelet som var det mest intressanta. Det som i Super Mario All-Stars kallades för The Lost Levels var den ursprungliga uppföljaren till Super Mario Bros som Shigeru Miyamotos team utvecklade 1986, men som aldrig släpptes utanför Japan. Ett spel med samma grafikmotor och fiender som i originalet, men med 52 helt nya banor. Varav de flesta fortfarande tillhör de mest utmanande Nintendo någonsin har designat. Här fanns både dödliga svampar, warpzoner som tog en bakåt i spelet och en hel värld som bara blev tillgänglig om man klarade de första 32 banorna i följd utan att gena.

Nintendo har inte gjort någonting som liknar Super Mario All-Stars varken förr eller senare. Deras filosofi har alltid varit att inte släppa ett nytt spel ytan att ha någonting mer än finare grafik att tillföra. Men även om den här samlingen egentligen mest handlade om att ge fyra NES-spel mer lockande ytor, hade originalen tillräckligt mycket djup för att tydligare än någonsin se hur Bowsers elaka flin förvandlades till förskräckelse när Mario fick ner honom i det glödande lavahavet. Att ta sig hela vägen från Mario första möte med en Gomba på bana 1-1 i Super Mario Bros till den stora uppgörelsen på slagskeppet i Super Mario Bros 3 är att uppleva ett stort och extremt betydelsefullt stycke spelhistoria. De 193 banor som den här Super NES-kassetten innehåller är ett enda långt perfekt exempel på tidlös spelglädje.

Läs 3273 gånger

Veckans fråga

Inga resultat hittades.

Kalender

ti on to fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31